Επίσκεψη στον Ευρώτα

 

     Η επίσκεψη μας στον χώρο που συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά του Δήμου Σπάρτης κι από εκεί φεύγουν για την Τρίπολη, ήταν μιας ευκαιρία για τους μαθητές να προβληματιστούν για την κατάσταση που αντίκρισαν. Παράλληλα οι εικόνες που παρατήρησαν μέχρι να φτάσουμε εκεί και ειδικά στις όχθες του Ευρώτα, τους έδωσαν το ερέθισμα να γράψουν τις ακόλουθες γραμμές, στο ρόλο μικρών δημοσιογράφων.

 

Α' ομάδα

     Στις 8-11-2011 το project της Ανακύκλωσης μαζί με άλλα δύο project πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στον Ευρώτα, πιο συγκεκριμένα στο τόπο όπου καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά του Δήμου Σπάρτης. Στην εκπαιδευτική  εκδρομή αντικρίσαμε ένα ανάρμοστο τοπίο στις όχθες του Ευρώτα. Οι όχθες του είναι γεμάτες από πάρα πολλά σκουπίδια, το τοπίο ήταν καταθλιπτικό και μας έδειχνε την αναισθησία των συμπολιτών μας προς το περιβάλλον και ιδιαιτέρα προς τον ποταμό μας . Αν και ο Δήμος μας τον καθαρίζει κάθε εβδομάδα η κατάσταση δεν αλλάζει . Αυτό έχει ως επιπτώσεις περισσότερη ρύπανση προς τον ποταμό και τον γύρω χώρο αλλά ιδιαίτερα στο νερό του ποταμού. Ακόμα με την συνοδεία του καθηγητή μας επισκευτήκαμε τον χώρο όπου συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Εκεί είδαμε πολλά υλικά έτοιμα να φύγουν και να πάνε για ανακύκλωση αλλά δεν ήταν ξεχωρισμένα. Απ όσο μάθαμε θα φτιαχτεί νέος χώρος όπου τα υλικά θα είναι προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες. Ελπίζουμε αυτό να πραγματοποιηθεί και τα σκουπίδια στον Ευρώτα να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό.

 

Β' ομάδα   

      Μια  μακάβρια   εικόνα  αντικρίζει  ο περαστικός  τη στιγμή που θα φτάσει   στον   Ευρώτα.  Παντού  υπάρχουν  κάθε  ειδών  σκουπίδια, από γόπες  τσιγάρων  μέχρι    μπάζα  από   οικοδομές. Αυτό  το στοιχείο  φανερώνει  παράλληλα  και την ευσυνειδησία    μερικών  πολιτών  που  οδήγησε  το περιβάλλοντα   χώρο  σε αυτή τη κατάσταση . Αξίζει  , να αναφέρουμε  ότι   κάποια   σκουπίδια  εθεάθησαν  και  στις όχθες του  ποταμού  με  αποτέλεσμα  να τίθεται  σε  κίνδυνι κατ’ επέκταση το  οικοσύστημα.  Ποικίλοι  οργανισμοί  πεθαίνουν  εξαιτίας  αυτού  του φαινομένου .   Πλέον  αποτελεί   μια  μολυσματική  περιοχή ακατάλληλη  για κάθε  ζωντανό  ον.                    Ο αρχικός  προορισμός  μας  ήταν  ο βιολογικός.  Εκεί  ταυτόχρονα  συγκεντρώνουν τα  υλικά  που  υποτίθεται  ανακυκλώνονται, έτσι  ώστε   ειδικό φορτηγό να τα μεταφέρει   σε  κάποιο  εργοστάσιο  ανακυκλώσιμων  υλικών  της  Τρίπολης  .

        Η  παραμονή   μας   μάς  οδήγησε   στο  σημείο  ότι  οι  κάτοικοι   της  πόλης  δεν   είναι  αρκετά   ενημερωμένοι  στο  θέμα  της  ανακύκλωσης   ή    δεν   τους    ενδιαφέρει  να  ασχοληθούν    με  αυτό  το μείζον   πρόβλημα. Το  συμπέρασμα  πάρθηκε   από  εικόνες  αντικειμένων ( κούκλες, παπούτσια, φελιζόλ ) αντικείμενα    δηλαδή  που δεν  ανακυκλώνονται.

        Συνοψίζοντας,  ήταν μια  πολύ   καλή  εμπειρία  να  έρθουμε  πιο  κοντά  στην πραγματικότητα  που  επικρατεί  έξω   από  την  καθαριότητα  της  πολιτισμένης  πόλης.

   

 

Γ' Ομάδα

      Μια βασική ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι «Μήπως πρέπει να ξεκινήσω να ανακυκλώνω γιατί πετώντας σκουπίδια καταστρέφω το περιβάλλον στο οποίο ζω;» Αφορμή για αυτήν την ερώτηση πιστεύω ότι είναι η επίσκεψη που κάναμε με τον καθηγητή μας στο Βιολογικό της Σπάρτης. Ο καθηγητής μας, θέλησε να μας πάει μια επίσκεψη στο χώρο όπου γίνεται συγκέντρωση  ανακυκλώσιμων υλικών της πόλης μας. Στο δρόμο που πηγαίναμε, παρατηρήσαμε ότι παντού βρίσκονταν πεταμένα σκουπίδια. Γόπες, μπουκάλια, χαρτιά και πολλά πλαστικά διακοσμούσαν τον δρόμο στον οποίο περπατούσαμε. Βέβαια, δε μας δημιουργήθηκε απορία για το πώς βρέθηκαν εκεί, γιατί όλοι γνωρίζουμε το λόγο. Οδηγοί και πεζοί πετούν  σκουπίδια κάτω, διότι πολύ απλά βαριούνται να πάνε μέχρι τον κάδο, είτε ανακύκλωσης, είτε τον κανονικό. Ο καθηγητής μας, μας εξήγησε ότι κάποια από τα σκουπίδια που είδαμε στο δρόμο πέφτουν από τα απορριμματοφόρα αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα σκουπίδια τα πετά ο άνθρωπος και δεν πέφτουν από τα φορτηγά. Καθώς περπατούσαμε, εικόνες σαν αυτή είδαμε πολλές!!!

          

Το πιο  αισχρό από όλα όμως ήταν τρεις πεταμένες καρέκλες κι ένα καφάσι μέσα στα νερά του Ευρώτα.

                      

Προσπερνώντας τα όλα αυτά φτάσαμε στο χώρο που γίνεται η ανακύκλωση. Ελπίζαμε ότι θα δούμε έναν οργανωμένο χώρο αλλά και σε αυτό πέσαμε έξω!!! Δεν θα σχολιάσουμε απλά δείτε την παρακάτω εικόνα. Νομίζουμε ότι μιλά από μονή της και λέει πολλά!!! 

                             

Αυτός είναι ο χώρος που γίνεται η ανακύκλωση!!! Τα καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά που μας λένε να πλένουμε και να καθαρίζουμε πριν τα πετάξουμε, καταλήγουν σε αυτό τον χώρο που είναι πιο βρώμικος από ότι ο κάδος !!! Τότε κατάλαβα ότι τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί για την ανακύκλωση, έχουν πάει χαμένα !!! Αν και προσωρινός, ο χώρος τοποθέτησης των απορριμμάτων, είναι αισχρός. Τέλος, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη παιδείας θα οδηγήσει στην καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω των πολλών σκουπιδιών που θα συνεχίσει να δημιουργεί ο άνθρωπος. Για αυτό το λόγο, ας ενωθούμε όλοι μαζί για να σώσουμε το περιβάλλον που μας προσφέρει ζωή. Ας μην καταστρέψουμε τη ζωή μας δηλαδή το περιβάλλον μας!!!!

 

 

Δ' ομάδα

     Στα πλαίσια του project «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», η περιβαλλοντική  ομάδα του σχολείου μας ,αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γεν. Λυκείου Σπάρτης, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στις 8/11/2011 στον Ευρώτα και ύστερα από επιτόπια έρευνα έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις  για το οικοσύστημα.

      Τα τελευταία χρόνια το ποτάμι έχει πληγεί από τη ρίψη σκουπιδιών και μπαζών στις όχθες του, την υπερβόσκηση, τον υπερτροφισμό από τα υπολείμματα  των λιπασμάτων και τέλος ,την υπέρμετρη επέκταση καλλιεργούμενων εκτάσεων σε μερικά σημεία κατά μήκος της όχθης.

       Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τα παρόχθια χωριά του Δήμου Ευρώτα, στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας κατήγγειλαν τον Ιανουάριο του 2011 με ψήφισμα ότι εκατοντάδες ψάρια που ασφυκτιούσαν στα μολυσμένα –από λύματα ελαιοτριβείων και άλλων ρυπογόνων μονάδων-νερά του ποταμού,  ξεβράζονταν νεκρά .

        Από τα παραπάνω  γίνετε φανερό ότι υπαίτιος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ιστορικός  μας ποταμός, ο Ευρώτας , είναι  ο άνθρωπος ο οποίος προτάσσει το ατομικό του συμφέρον έναντι του συλλογικού, επιλέγει εύκολες και οικονομικές λύσεις για τη ρίψη των σκουπιδιών και των λυμάτων για το περιβάλλον του , το οποίο βέβαια αποτελεί πηγή ζωής και ισχυρό, μοναδικό στοιχείο πολιτισμού με την ευρεία έννοια του όρου. Η απουσία λοιπόν οικολογικής συνείδησης, η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας  και γενικότερα  η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός του ανθρώπου έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη χλωρίδα και την πανίδα του Ευρώτα.

        Μετά την αυτοψία της ομάδας μας στον ποταμό Ευρώτα καταλήξαμε σε συμπεράσματα, για την κατάσταση του ποταμού αλλά και για το ποιοι φταίνε για  όλα αυτά. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για τη βελτίωση της κατάστασης η οποία θα οδηγήσει  και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής της περιοχής.   

 

 

         
Επιστροφή