Επίσκεψη στο Δήμαρχο Σπάρτης

 

   

       Στις 22 Νοεμβρίου 2011, ημέρα Τρίτη, ομάδα μαθητών της πρώτης τάξης του Δευτέρου Γενικού  Λυκείου Σπάρτης πραγματοποίησε μια επίσκεψη στο δήμαρχο της πόλης μας, κύριο Σταύρο Αργειτάκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών.  Στη συνέχεια ακολουθεί η συνέντευξη του Δημάρχου με τα βασικά σημεία επί των απαντήσεων του.                            

     

1. Τι σχέδια έχετε για το μέλλον της ανακύκλωσης ;

        Το θέμα είναι σοβαρό. Ο Ελληνικός στόχος και ο στόχος του Δήμου μας είναι να κάνουμε ανακύκλωση σε κάθε υλικό ξεχωριστά αλλά το σύστημα όπως είναι τώρα στην Ελλάδα δεν μας το επιτρέπει. Όλοι προσπαθούμε να καλυτερέψουμε τον τρόπο ανακύκλωσης. Σαν Δήμος έχουμε προσλάβει εργολάβους όπου συγκεντρώνουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά του Δήμου.

 

2. Πόσα χρήματα έχετε δαπανήσει για την ανακύκλωση ;

       Η ανακύκλωση στοιχίζει πολλά . Πάνω από 1.000.000 ευρώ το χρόνο.

 

3. Που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά του Δήμου Σπάρτης αφού συγκεντρωθούν ;   

       Στην Τρίπολη όπου γίνεται και ο διαχωρισμός.

 

4. Πόσα πρόστιμα έχει επιβάλλει ο Δήμος σε συμπολίτες μας που ρυπαίνουν το περιβάλλον;  

       Δεν έχουμε επιβάλει πρόστιμα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και να τους οδηγήσουμε να κάνουν ανακύκλωση.  

 

5. Η  Σπάρτη  έχει  αρχίσει  σ'  ένα βαθμό  να  κάνει  ανακύκλωση.  Ωστόσο  τα   υλικά  για  την ανακύκλωση  είναι  στοιβαγμένα σ' ένα  χώρο  που  δεν προδιαθέτει  τις  απαραίτητες  προϋποθέσεις. Επιπροσθέτως,  η μεταφορά  τους  στην  Τρίπολη  χρειάζεται  χρόνο  αλλά  και  χρήμα   λόγω  των καυσίμων. Θα  προτείνατε  την δημιουργία  εργοστασίου  ανακυκλώσιμων το  οποίο παράλληλα  θα  μπορούσε  να  μας/σας  επιφέρει  χρήματα;

      Έχει  στα  σχέδιά  του ο Δήμος τη δημιουργία  ενός  εργοστασίου. Θεωρεί  ότι  μειώνεται  το κόστος  μεταφοράς και  δημιουργούνται  νέες θέσεις  εργασίας. Δυστυχώς  αλλάζουν διαρκώς  τα   σχέδια, καθώς  είναι  μέρος  ενός  συλλόγου  που  δεν του  επιτρέπει  να κινηθεί μόνος  του.

 

6. Πιστεύετε  πως  η  ανακύκλωση   ωφελεί  ή  όχι  την  πόλη  μας ;

      Ωφελεί  η  ανακύκλωση, καθώς  κάποια  υλικά  όπως το χαρτί,  το  πλαστικό ή  το μέταλλο  χρειάζονται  πολλά χρόνια  να  διασπαστούν. Εντούτοις, κάποια  υλικά  όπως  το  χαρτί  από  τις  εφημερίδες  δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν  για  την  συσκευασία  τροφίμων, διότι  είναι  τοξικά.        

 

7. Εσείς συμμετέχετε στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης;

      Ναι βέβαια!

 

8. Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που γίνετε η ανακύκλωση σήμερα στην πόλη μας;

     Είμαι ικανοποιημένος αλλά όχι αρκετά. Πιστεύω ότι οι πολίτες της Σπάρτης θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στο πρόγραμμα ανακύκλωσης αλλά  ελπίζω ότι θα συμβεί με τον καιρό.

 

9. Πόσοι μπλε κάδοι υπάρχουν γενικά στην Σπάρτη;

     Αυτή την στιγμή ο αριθμός των μπλε κάδων είναι περίπου 200. Αλλά στους επομένους μήνες περιμένουμε να παραλάβουμε άλλους 100 κάδους.

 

10. Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν δει τα απορριμματοφόρα των κοινών απορριμμάτων να μαζεύουν και τα σκουπίδια από τους μπλε κάδους. Ισχύει;

      Όχι αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Υπάρχει εντολή τα απορριμματοφόρα των κοινών απορριμμάτων να συλλέγουν ξεχωριστά τα ανακυκλώσιμα υλικά και ξεχωριστά τα κοινά  απορρίμματα. Οπότε αυτοί οι ισχυρισμοί είναι λάθος!

 

11. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε τους αθιγγάνους και τους μετανάστες οι οποίοι σταματούν την ανακύκλωση ψάχνοντας τους κάδους και πετώντας τα κανονικά σκουπίδια μέσα στους μπλε κάδους;

       Έχουμε ήδη φροντίσει να μοιραστούν φυλλάδια σχετικά με την ανακύκλωση μεταφρασμένα σε 5 διαφορετικές γλώσσες για τους μετανάστες. Όσο για τους αθίγγανους είναι μια μοναδική κοινωνική τάξη που παρά τις αμέτρητες παρατηρήσεις και δικές μας αλλά και των συνανθρώπων τους συνεχίζουν και συμπεριφέρονται με όχι και τόσο καλό τρόπο.

 

12. Οι δημοτικές αρχές ευθύνονται για την έλλειψη προόδου στο τομέα της ανακύκλωσης;

      Έχει γίνει πρόοδος στο τομέα της ανακύκλωσης  αλλά υπάρχουν  πολλές ακόμα εκκρεμότητες. Για παράδειγμα η δημιουργία του νέου τοπικού εργοστάσιου διαχωρισμού  ανακυκλώσιμων υλικών, που έχει σταλεί αίτηση να φτιαχτεί πριν δυο μήνες μαζί με την έρευνα του δήμου για την καλύτερη πιθανή τοποθεσία δημιουργίας του.

       

13. Θα έχουμε προβλήματα λόγω  της οικονομικής κρίσης στο τομέα της ανακύκλωσης;

        Ναι. Τρανό παράδειγμα η έλλειψη τόπου επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και μέσων μεταφοράς.

     

14. Άλλες δράσεις που πρόκειται να γίνουν σε αυτόν το τομέα πέραν του εργοστασίου διαχωρισμού ανακύκλωσης;

      Αρχικά πρόκειται να δημιουργηθεί νέος χώρος συλλογής των απορριμμάτων καταλληλότερος από τον παλαιό.  Ακόμα έχουμε κινήσεις του δήμου για τον καθαρισμό του μολυσμένου πλέον ποταμού μας. Το συνολικό ποσό χρημάτων το οποίο πρόκειται να δοθεί για αυτούς του σκοπούς υπολογίζεται στα 100.000 ευρώ.    

                                                         

15. Η ανακύκλωση θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;

        Η ανακύκλωση θα μπορούσε να επιφέρει κέρδη αλλά θα χρειαστεί η κατανάλωση πολλών δημοτικών πόρων. Σημαντικό ακόμα πρόβλημα είναι η έλλειψη εργοστασίου διαχείρισης ανακυκλώσιμων προϊόντων. Ωστόσο θεωρείται μεγάλο το οικονομικό και περιβαλλοντικό κέρδος από την ανακύκλωση.

 

16. Τι σκέφτεστε για το πρόβλημα της μόλυνσης του Ευρώτα από πληθώρα λυμάτων και σκουπιδιών;

        Η λύση που δόθηκε σε αυτό το πρόβλημα είναι η προσπάθεια καθαρισμού του ποταμού από τους ανάλογους υπαλλήλους του δήμου αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της καθαριότητας και καλαισθησίας του ποταμού και της πόλης μας.

 

 

         
Επιστροφή