Προστασία άγριων ζώων - Περίθαλψη τραυματισμένων πτηνών

          

           Το λακωνικό περιβάλλον φιλοξενούσε κάποτε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ζώων και πουλιών από τον σημερινό. Στο πέρασμα του χρόνου ,από διάφορες αιτίες, εξαφανίστηκαν το ελάφι, το ζαρκάδι, ο λύκος, η αρκούδα, το αγριογούρουνο, ο αγριόγατος και ο βασιλαετός.

           Το ελληνικό κράτος ,παρά τις διαπιστώσεις της επιστήμης της Οικολογίας, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τα ζωικά είδη ως «ωφέλιμα» ή  «επιβλαβή», επιτρέποντας, μέχρι πρότινος, την ανεξέλεγκτη εξόντωση με δηλητηριασμένα δολώματα των δεύτερων και μάλιστα από μη κρατικούς φορείς (κυνηγετικοί σύλλογοι).

           Το 1995 ο Σύνδεσμος αναγκάστηκε να αντιπαρατεθεί, μέσω των τοπικών εφημερίδων, με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σπάρτης, ο οποίος, συνεπικουρούμενος από κάποιους άλλους ,  προσπαθούσε να επαναφέρει τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων , κατά των λεγόμενων «επιβλαβών», επικαλούμενος ανύπαρκτα κρούσματα λύσσας στις αλεπούδες.  

           Ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. ,τελικώς ,δικαιώθηκε δεδομένου ότι η άποψή του στηριζόταν σε νομοθετικές αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύτηκε η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

           Στον τομέα της περίθαλψης άγριων πτηνών ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. έχει πραγματοποιήσει ένα πολύ πλούσιο και σπουδαίο έργο.

           Με την πολύχρονη και κατάλληλη ενημέρωση ,που κάνει συστηματικά προς τους  Λάκωνες , έχει γίνει θεσμός η περισυλλογή και παράδοση στο Σύλλογό μας όλων των τραυματισμένων ή δηλητηριασμένων πτηνών, που βρίσκουν οι συμπατριώτες μας ,κάθε χρόνο.

           Το Δ.Σ. του ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. φροντίζει για την παροχή πρώτων βοηθειών σ’ αυτά τα πουλιά και στη συνέχεια τα προωθεί προς το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα. Στο έργο αυτό συμπαρίστανται ,ανιδιοτελώς, ιδιώτες κτηνίατροι, το Κτηνιατρείο Σπάρτης και το ΚΤΕΛ Λακωνίας.

           Στη δεκαετή ζωή του ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. έχει παραλάβει και διασώσει-πλην ελαχίστων  περιπτώσεων- αρκετές δεκάδες σπανίων πτηνών, κυρίως αρπακτικών. Στο μακρύ κατάλογο των διασωθέντων συμπεριλαμβάνονται πολλές γερακίνες και άλλα είδη γερακιών, μπούφοι, χουχουριστές,  φιδαετοί, πελαργοί, ερωδιοί, κύκνοι, ένας πελεκάνος κι ένας εντυπωσιακός πυρόχρωμος  γύπας (άνοιγμα φτερών 2,5 μ.) ,ο οποίος απελευθερώθηκε από μέλη του Συλλόγου στην περιοχή του Πάρνωνα.

Αρχική