Βιοκαλλιέργειες

          

            Ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. απορρίπτει το μοντέλο της χημικής γεωργίας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει να προτείνει στους, Λάκωνες παραγωγούς, μια εναλλακτική πρόταση γεωργικής παραγωγής. Η πρόταση αυτή αφορά την καθιέρωση και προώθηση των βιοκαλλιεργειών και γενικότερα της Οικολογικής Γεωργίας, που εντάσσεται στο φυσικό κύκλο και χρησιμοποιεί ήπιες μεθόδους καλλιέργειας, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, καθαρά και υγιεινά.

           Πέραν των άλλων ενεργειών και ανακοινώσεών του  ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. πραγματοποίησε, την ΠΡΩΤΗ στη Λακωνία, διάλεξη για την Οικολογική Γεωργία με ομιλητή έναν πρωτοπόρο του είδους τον Βιοκαλλιεργητή, Ερευνητή και Συγγραφέα κ. Γαβριήλ  Πανάγο (Αίθουσα Στέγης Νεότητας Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης, 10/6/1990).

           Ακολούθησε στις 27 και 28 Μαΐου 1995 διημερίδα για την Οικολογική Γεωργία και τις Βιοκαλλιέργειες με συνδιοργανωτή το Σύλλογο Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδος (Σ.Ο.Γ.Ε.) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών «ΛΑΚΩΝΙΑ». Παρέστησαν και ομίλησαν οι πιο κάτω  επιστήμονες και βιοκαλλιεργητές:

*Νικόλαος Καλαποθαράκος

  Πρόεδρος ΣΟΓΕ-Δημοσιογράφος

*Ιωάννης Παζάρας

  Γεωπόνος

*Γεώργιος Χανιωτάκης

  Γεωπόνος, Ερευνητής «Δημόκριτου»

*Γαβριήλ Πανάγος

  Βιοκαλλιεργητής, Ερευνητής, Συγγραφέας

*Μιχάλης Μοδινός

  Εκδότης περιοδικού «ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ»

*Χρήστος Φωτόπουλος

  Δρ Γεωργοοικονομολόγος, Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ

*Γεώργιος Σκαρπαλέζος

   Βιοκαλλιεργητής-Εξαγωγέας ελαιολάδου

*Σταύρος Ντάρμος

  Βιοκαλλιεργητής Εσπεριδοειδών

*Παναγιώτης Παλυβός

  Βιοκαλλιεργητής δενδροειδών.

           Τη διημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές αρχές και την παρακολούθησαν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Μετά από κάθε εισήγηση-παρουσίαση ακολουθούσε πλούσιος και γόνιμος διάλογος.

           Ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ.  πραγματοποίησε, επίσης, στις 30/5/1997, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, ενημερωτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Φούφα,  Γεωπόνο.

           Έκτοτε βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους βιοκαλλιεργητές του νομού μας και υποστηρίζει, με κάθε τρόπο, τον αγώνα τους για ένα νέο οικολογικό τρόπο παραγωγής. Είναι αξιοσημείωτο, ακόμα, πως αρκετά από τα μέλη του Συνδέσμου πρωτοστάτησαν εις την  ίδρυση του Αγροτικού συνεταιρισμού  βιοκαλλιεργητών  Λακωνίας.

Αρχική