Απολογισμοί του συλλόγου

 

          

          

  Απολογισμός έτους 2010      
  Απολογισμός έτους 2009      
Απολογισμός έτους 2008
  Απολογισμός έτους 2007      
         
         
         
         

 

Απολογισμός έτους 2010

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ συμπλήρωσε ήδη είκοσι χρόνια ενεργού παρουσίας και δράσης για την προστασία του λακωνικού περιβάλλοντος κι όχι μόνο. Μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της ύπαρξής του με αισιοδοξία και μαχητικότητα έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται. Στα μεγάλα επιτεύγματα, της τελευταίας περιόδου, ανήκει η  λειτουργία της ιστοσελίδας του Συλλόγου στο διαδίκτυο, που οφείλεται στον Ταμία του και Καθηγητή Πληροφορικής κ. Νικόλαο Περγαντή. Ήδη 2.500 περίπου άτομα έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας που είναι: oikosyl.freehost.gr 

To 2010, μπορεί να μην έδωσε πολλές ευκαιρίες για παρέμβαση στον ΟΙΚΟΣΥΛ – κι αυτό είναι σχετικά ευχάριστο- αλλά είναι γεγονός ότι για οποιοδήποτε περιβαλλοντικό σοβαρό θέμα προέκυψε ο Σύλλογός μας έδωσε, όπως πάντα, το παρόν.

Ενδεικτικά:

15/01/2010:          Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο αίτημα του Συλλόγου για την οριοθέτηση του ποταμού Ευρώτα, προκειμένου να πάψουν οι αυθαίρετες καταπατήσεις και η καταστροφή των παρόχθιων δασικών περιοχών. Σύμφωνα με αυτήν ο Ευρώτας ως «ποταμός μονίμως ρεόντων υδάτων, με καθεστώς προστασίας Natura 2000 GR 2540003 κατ. SCI» υπάγεται στη Γενική Δ/νση Υδραυλικών Έργων του Υπουργείου Μεταφορών  Δικτύων και Υποδομών. Ήδη έχει αποσταλεί το αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο.

29/01/2010: Επιτυχής συνεστίαση των μελών και φίλων του ΟΙΚΟΣΥΛ στο κέντρο «ΒΑΡΛΑ» της Σπάρτης. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα εορταστική λόγω της συμπλήρωσης είκοσι ετών από την ίδρυση του ΟΙΚΟΣΥΛ.

16/02/2010: Παραλαβή τραυματισμένης γερακίνας από τον . Χρήστο Οικονομίδη κάτοικο Αμυκλών. Το αρπακτικό προωθήθηκε για περίθαλψη στο Σύλλογο ΑΝΙΜΑ.

15/06/2010: Ανακοίνωση του ΟΙΚΟΣΥΛ για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και ρύπανση του ποταμού Ευρώτα και για το ογκούμενο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

24/06/2010: Παραλαβή μιας πιθανόν δηλητηριασμένης κουκουβάγιας του είδους Τυτώ (πεπλογλαύκα) από την κ. Μαρία Νικολακάκου κατοίκου Ριζάς. Προώθηση στην εκπρόσωπο του ΕΚΠΑΖ Λακωνίας κ. Μαρία Σαμπατακάκη για τα περαιτέρω.

29/09/2010: Ερωτηματολόγιο προς τους υποψηφίους Δημάρχους Δήμου Σπάρτης σχετικά με τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

   αρχή σελίδας

Απολογισμός έτους 2009

Με τη χρονιά που τελείωσε συμπληρώθηκαν 20 ολόκληρα χρόνια από το έτος ιδρύσεως του ΟΙΚΟΣΥΛ. Ήταν άνοιξη του 1989 όταν μια μικρή ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της σε έναν συλλογικό φορέα που θα είχε ως σκοπό του την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τις αλόγιστες ανθρώπινες δραστηριότητες και τη γενικευμένη επίθεση της οικονομίας της αγοράς στους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας, με τελικό στόχο τη διατήρηση όλων εκείνων των στοιχείων που συνέβαλαν στην εμφάνιση και διατήρηση της ζωής πάνω στη Γη.

Η επέτειος αυτή, τόσο σημαντική για μας, επισκιάζεται από το γεγονός της αβουλίας των ηγετών του πλανήτη μας να συμφωνήσουν στην Κοπεγχάγη σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα βοηθούσαν στην ανακοπή και πιθανόν στην αναστροφή των κλιματικών αλλαγών. Η ανθρωπότητα εξαιτίας αυτής της ατολμίας βρίσκεται πλέον σε χειρότερη μοίρα από πριν, αφού το σύμφωνο του Κιότο δεν υφίσταται και δεν συμφωνήθηκε κάποιο νέο στην Κοπεγχάγη.

Στη χώρα μας, επιτέλους, ιδρύθηκε νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος που ανατέθηκε στην περιβαλλοντολόγο κ.Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία κατά γενική ομολογία έδωσε καλά δείγματα πρώτης γραφής και απομένει να δούμε αν η κυβέρνηση συνολικά και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν οι προτάσεις της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις καμένες δασικές εκτάσεις, για την εκτροπή του Αχελώου κ.ο. κ.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Λακωνία το κυρίαρχο και μείζον πρόβλημα είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι δημοτικοί μας άρχοντες αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και παρά το σαφές χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο των ΧΑΔΑ, που τους είχε κοινοποιήσει η Ε.Ε. παρέμειναν άπραγοι όλα αυτά τα χρόνια και τώρα «τρέχουν και δεν προλαβαίνουν»!

Η δειλή και ημιτελής ανακύκλωση των απορριμμάτων, που υλοποιείται από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού μας, αποτελεί μεν μια πρώτη θετική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, αποδεικνύεται δε ανεπαρκής για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού απέχει παρασάγγας από την πλήρη και ουσιαστική ανακύκλωση στην πηγή των απορριμμάτων. Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, αν δεν υπάρξουν διορθωτικές και συμπληρωματικές κινήσεις εκ μέρους των αρμοδίων, να εκφυλιστεί και να καταρρεύσει απογοητεύοντας τους πολίτες που πιστεύουν σ’ αυτήν.

Ο ΟΙΚΟΣΥΛ κι αυτή τη χρονιά στάθηκε πρωτοπόρος στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος με επιλεγμένες αλλά εύστοχες και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.

Ξεκινάμε το 2010, πρώτο χρόνο της τρίτης δεκαετίας μας, με αισιοδοξία, μαχητικότητα και υπευθυνότητα για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον που το χρωστάμε στα παιδιά μας!

                                             ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. 

8/1/2009: Επιτόπια αυτοψία από τα μέλη του Δ.Σ. στο ΧΑΔΑ του Δήμου Σπαρτιατών (θέση Προβατόμαντρα Δ.Δ. Αφισιού), όπου διαπιστώθηκαν και φωτογραφήθηκαν τα εξής: α)Ο πλήρης κορεσμός του, β) Η συνέχιση εναπόθεσης απορριμμάτων παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το οριστικό κλείσιμό του, γ)Η ανεξέλεγκτη καύση απορριμμάτων για 4η συνεχή εβδομάδα με έκλυση διοξινών, δ)Η παράνομη εναπόθεση λυματολάσπης του Βιολογικού Σπάρτης σε δύο αυτοσχέδιες χαβούζες από τις οποίες η μία είχε σπάσει και τα απόβλητα διοχετεύονταν σε παρακείμενο ρέμα, ε)Η εκροή λυμάτων (στραγγισμάτων) από τα βουνά των σκουπιδιών.

9/1/2009: Έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων και πρόταση για την εφαρμογή της πλήρους και ουσιαστικής ανακύκλωσής τους στην πηγή.

2/2/2009: Απόφαση για τη συμμετοχή του ΟΙΚΟΣΥΛ στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από τους Αγροτικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους Αφισιού-Κοκκινόραχης με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να ασκηθεί πίεση στους αρμοδίους.

2/2/2009: Απόφαση για τη διοργάνωση της ετήσιας συνεστίασης των μελών και φίλων του Συνδέσμου.

7/2/2009: Επιτυχής πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας για το πρόβλημα των απορριμμάτων. Συμμετείχαν περίπου 1.500 ευαισθητοποιημένοι πολίτες με πλακάτ, πανό και συνθήματα. Στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, όπου κατέληξε η πορεία, μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛ Κυριάκος Μιχαλακάκος. Η εκδήλωση καλύφθηκε από κεντρικά και περιφερειακά ΜΜΕ.

21/2/2009: Πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνεστίαση των Μελών και Φίλων του ΟΙΚΟΣΥΛ στο κέντρο ΣΜΑΡΙ. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε το μέλος του Συλλόγου Πρωτοπρεσβύτερος Λάζαρος Σκάγκος εφημέριος Μυστρά.

1/6/2009: Έκδοση μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με αναφορές στον πραγματικό χαρακτήρα της παγκόσμιας κρίσης, στο ένοχο σύστημα διακυβέρνησης, στα μεγάλα τοπικά και παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα κλπ.

23/10/2009: Απόφαση για τη συμμετοχή του ΟΙΚΟΣΥΛ στον κύκλο εκδηλώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας για τον ιστορικό ποταμό Ευρώτα με τίτλο «ΕΥΡΩΤΕΙΑ 2009».

2/11/2009: Παρουσίαση από τον Πρόεδρο Κ.Μιχαλακάκο της πρότασης του ΟΙΚΟΣΥΛ για την αποκατάσταση του Ευρώτα ως μνημείου της φύσης και της ιστορίας στα πλαίσια της επιστημονικής ημερίδας των Ευρωτείων 2009, όπου συμμετείχε ως εισηγητής.

30/11/2009: Υποβολή γραπτής πρότασης στη νέα Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη για την έναρξη των διαδικασιών οριοθέτησης του ποταμού Ευρώτα, ώστε να εκλείψουν τα περιθώρια δράσης των πάσης φύσεως καταπατητών των παρόχθιων περιοχών.

4/12/2009: Πρόσκληση από τη Δασάρχη Σπάρτης κ.Π.Σημάδη για την παροχή στοιχείων σχετικά με την καταπάτηση και καταστροφή του παρόχθιου δάσους του Ευρώτα.  

18/12/2009: Κατάθεση εμπεριστατωμένου υπομνήματος στο Δασαρχείο Σπάρτης σχετικά με τις καταπατήσεις και την καταστροφή του παρόχθιου δάσους του Ευρώτα.

22/12/2009: Παρουσία του Προέδρου του ΟΙΚΟΣΥΛ στην τελετή λήξης των Ευρωτείων και την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων. Σε δημόσια τοποθέτησή του ο Κ. Μιχαλακάκος τόνισε ότι «ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι να ξεχάσουμε τελικά τι πραγματικά συμβαίνει στο ιστορικό ποτάμι της Σπάρτης».                            

              αρχή σελίδας

Απολογισμός έτους 2008

Η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη από δοκιμασίες για το τοπικό μας φυσικό περιβάλλον και από προκλήσεις για το Σύλλογό μας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως στα πλαίσια των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας, σταθήκαμε γι’ άλλη μια φορά παρεμβατικοί και σταθεροί στον αγώνα για τη προστασία της φύσης και του ανθρώπου. Σ’ αυτήν την προσπάθεια είχαμε πλέον και συμπαραστάτες που προέρχονταν από το χώρο των κοινωνικών κινημάτων ενεργών πολιτών όπως είναι η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ, ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκούρας, η Επιτροπή Κατοίκων Γούναρι, η Επιτροπή Αγώνα Ζαγάνας –Πλατάνας - Σκούρας  και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αφισιού-Κοκκινόραχης. Απέναντί μας, γι’ άλλη μια φορά, η απουσία φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής της κεντρικής κυβερνητικής εξουσίας, αλλά και η αδιαφορία και η απάθεια των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αντί να χαίρονται για την ελπιδοφόρα δραστηριοποίηση των συλλογικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών, στα θέματα περιβάλλοντος, τους εκλαμβάνουν ως οιωνεί αντιπάλους! 

6/2/2008:Κατάθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης της κοινής πρότασης ΟΙΚΟΣΥΛ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ για την οικολογική ανάπλαση του αστικού παρόχθιου χώρου της Μαγουλίτσας. Εισηγητής ο Πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛ Κυριάκος Μιχαλακάκος.

9/2/2008:Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια συνεστίαση των μελών και φίλων τουΣυλλόγου μας στο Κέντρο «ΣΜΑΡΙ».

29/2/2008: Δημόσια θέση του ΟΙΚΟΣΥΛ για τους κινδύνους που προέρχονται από την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του αστικού χώρου με αφορμή τις κινητοποιήσεις των γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης για την κεραία που τοποθετήθηκε σε οικία παρακείμενη στο Σχολείο.

19/3/2008: Παρέμβαση σχετικά με τα σχεδιαζόμενα τσιμεντένια φράγματα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας. Ο ΟΙΚΟΣΥΛ διαμήνυσε ότι είναι αντίθετος στις μεγάλες τσιμεντένιες κατασκευές που ανακόπτουν τελείως τη ροή του νερού και υπέρ των μικρών και οικολογικά συμβατών φραγμάτων που λειτουργούν επιβραδυντικά στη ροή των ρεμάτων και των ποταμών.

19/3/2008: Ανακοίνωση για τις παράνομες αμμοληψίες από την κοίτη του ποταμού Ευρώτα, μετά από επιτόπια αυτοψία που έκανε ο Πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛ. Για το πρόβλημα μας ενημέρωσε η Επιτροπή Αγώνα των κοινοτήτων Ζαγάνας – Πλατάνας – Σκούρας. Ζητήσαμε την άμεση επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών για να σταματήσει η παρανομία και να υποχρεωθούν οι υπεύθυνοι να αποκαταστήσουν τη ζημιά που έκαναν.

13/4/2008: Πραγματοποίηση εκλογικής Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Συλλόγου και αρχαιρεσίες για την εκλογή νέων διοικητικών οργάνων.

16/4/2008: Παρουσία του Γραμματέα του ΟΙΚΟΣΥΛ Ιωάννη Μητράκου στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, όπου συζητήθηκε το πρόβλημα ενδεχόμενης ρύπανσης του Καταγιάννη από την ανέγερση αποθήκης δερμάτων. Για το θέμα μας ειδοποίησε η Επιτροπή Κατοίκων περιοχής Γούναρι.

22/4/2008: Συμμετοχή του Γραμματέα του ΟΙΚΟΣΥΛ, ως εκπροσώπου του Προεδρείου, στη σύσκεψη της Επιτροπής Κατοίκων Γούναρι με θέμα τις ενέργειες για την προστασία του Καταγιάννη.

6/5/2008: Συγκρότηση του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. σε σώμα.

14/5/2008: Ψήφισμα συμπαράστασης στην κινητοποίηση του Σωματείου Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης για το επ’ αόριστον κλείσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

2/6/2008: Έγγραφη παρέμβαση προς το Δήμο Σπαρτιατών με αίτημα τη λήψη μέτρων για την προστασία του κεφαλαριού του Καταγιάννη από την ενδεχόμενη ρύπανση λόγω εργασιών αποθήκης δερμάτων στην περιοχή.

6/6/2008: Έκδοση μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

8/6/2008: Συγκέντρωση των μελών και φίλων του ΟΙΚΟΣΥΛ για τη συζήτηση θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

4/7/2008: Γραπτή καταγγελία προς το Δήμο Σπαρτιατών για το παράνομο μπάζωμα  της κοίτης της Μαγουλίτσας από τα συνεργεία που εργάζονται στη Φοιτητική Εστία Σπάρτης και για τη γενικότερη υποβάθμιση του αστικού άλσους του ποταμού.

16/7/2008: Εκπροσώπηση του ΟΙΚΟΣΥΛ, στη δημόσια διαβούλευση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα  2008-2010 του Δήμου Σπαρτιατών, από το Γραμματέα Ιωάννη Μητράκο και κατάθεση γραπτών προτάσεων για όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης της Σπάρτης.

17/10/2008:  Έγγραφη παρέμβαση, προς τον κ. Νομάρχη Λακωνίας, με την οποία τίθενται επί τάπητος όλα τα συνεχιζόμενα προβλήματα υποβάθμισης και ρύπανσης του ποταμού Ευρώτα  και ζητείται η λήψη μέτρων. Για το πρόβλημα μας ενημέρωσε ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκούρας.

24/10/2008: Αίτημα, προς τη ΔΕΥΑΣ, για την παροχή στοιχείων σχετικά με την ποσοτική και ποιοτική κατάσταση του πόσιμου νερού στο ΔήμοΣπάρτης. Μας απάντησε με πολυσέλιδη αναφορά η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Μεταξία Παπαποστόλου.

19/12/2008: Ανακοίνωση του ΟΙΚΟΣΥΛ σχετικά με τη «λύση» του δεματοποιητή, που επιλέχθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τονίζεται πως αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων με βασικό πυλώνα την ανακύκλωσή τους.

29/12/2008: Αυτοψία από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του ΟΙΚΟΣΥΛ στη χωματερή του Δήμου           Σπαρτιατών, όπου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων κι έκδοση καταγγελίας για τη ρύπανση της περιοχής από τις παραγόμενες καρκινογόνες διοξίνες.  

Υ.Γ. 1: Στη διάρκεια του2008 ο ΟΙΚΟΣΥΛ βρισκόταν σε επικοινωνία με αρκετούς τοπικούς ή πανελλήνιας εμβέλειας οικολογικούς ή περιβαλλοντικούς φορείς για την προώθηση των θεμάτων της προστασίας του περιβάλλοντος.

Υ.Γ. 2: Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε, τα τελευταία χρόνια, μια σημαντική μείωση στην παράδοση τραυματισμένων ή δηλητηριασμένων αρπακτικών ή προστατευόμενων πουλιών. Αυτό το γεγονός πιθανόν να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση και τη νοοτροπία ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι στο παρελθόν δεν δίσταζαν να σηκώσουν το τουφέκι τους για να χτυπήσουν ένα γεράκι ή έναν ερωδιό. Παρ’ όλ’ αυτά είχαμε και στο 2008 κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που αφορούσαν μια δηλητηριασμένη γερακίνα, η οποία δυστυχώς ψόφησε, μια τραυματισμένη γερακίνα που προωθήθηκε στο κέντρο περίθαλψης κι ένα κιρκινέζι το οποίο απελευθερώθηκε από εμάς.

Υ.Γ. 3 : Με τη συμπλήρωση των είκοσι χρόνων από την ίδρυσή του ο ΟΙΚΟΣΥΛ θα αποκτήσει και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο την οποία διαμορφώνει ο καθηγητής πληροφορικής Νίκος Περγαντής, που είναι μέλος και Ταμίας του Συλλόγου μας.     

 αρχή σελίδας

 

Απολογισμός έτους 2007

12/2/2007: Ενημέρωση από τη Δ/νση Γεωργίας Ν. Λακωνίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς από το έδαφος.

Συμπλήρωση και αποστολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Περιβάλλοντος ερωτηματολογίου που αφορά τις Μ.Κ.Ο.

2/3/2007: Ενημέρωση από τον Υφ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη σχετικά με τις αποφάσεις της διάσκεψης «Προς μια παγκόσμια οικολογική διακυβέρνηση» (Παρίσι, Φεβρουάριος 2007).

13/3/2007: Ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Ορειβατικού κ. Βασίλη Γεωργιάδη για την μη τήρηση της διαδικασίας της περιβαλλοντικής άδειας για την οδό Λεωνίδου, από μέρους του Δήμου Σπάρτης (ανεπιτυχής προσπάθεια κοπής των δέντρων αντί για την προβλεπόμενη μεταφορά τους).

4/6/2007: Έκδοση μηνύματος του ΟΙΚΟΣΥΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το οποίο εστιάζεται τόσο σε τοπικά όσο και σε παγκόσμια οικολογικά προβλήματα.

6/6/2007: Ενημέρωση από τον Υφ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη για τη διάσκεψη περιβάλλοντος Ασίας-Ευρώπης (ASEM) [Κοπεγχάγη 24-26 Απριλίου 2007].

25/6/2007: Ενημέρωση από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ για το επικείμενο συνέδριό τους και την πρόθεση να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές.

3/7/2007: Ανακοίνωση του ΟΙΚΟΣΥΛ με αφορμή την καταστροφή, από πυρκαγιά, του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και για την Παγκόσμια Ημέρα Κινητοποίησης Κατά της Υπερθέρμανσης Του Πλανήτη μας (7/7/07).

4/7/2007: Ενημέρωση από τη Δ/νση Γεωργίας για το πρόγραμμα δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς από το έδαφος.

5/7/2007: Ενημέρωση από τον Υφ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος Ε.Ε. (Λουξεμβούργο 28/6/07).

24/7/2007: Πρόσκληση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας για τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στο 1ο Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Τέχνης.

26/8/2007: Ανακοίνωση του ΟΙΚΟΣΥΛ για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν σημαντικό μέρος της χώρας μας με παράλληλη κατάθεση προτάσεων για την πρόληψη, αποτροπή και κατάσβεσή τους.

5/9/2007: Πρόσκληση για συμμετοχή του ΟΙΚΟΣΥΛ στην 8Η Πανελλήνια Συνάντηση Ορειβατών-Οικολόγων.

6/11/2007: Ενημέρωση από τον Υφ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη για τη Διεθνή Συνεργασία Για Δράση Κατά Του Διοξειδίου Του Άνθρακα (ICAΡ) ΚΑΙ ΤΟΥ Συμβουλίου Περιβάλλοντος της Ε.Ε. (Λουξεμβούργο 30/10/2007).

5/12/2007: Πρόσκληση για συμμετοχή του ΟΙΚΟΣΥΛ στο Φόρουμ ΠΑΡΝΩΝ-ΑΓΡΙΑΝΟΙ (Παρατηρητήριο SKY).

6/12/2007: Έγγραφη πρόταση του ΟΙΚΟΣΥΛ, προς όλους τους Δήμους της Λακωνίας, για την ανάληψη πρωτοβουλίας ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

 Η τακτική ενημέρωση από τον Υφ. ΠΕΧΩΔΕ, που είναι τιμητική και χρήσιμη για το Σύλλογό μας, οφείλεται στο γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μας έχει συμπεριλάβει στον επίσημο κατάλογο 30 Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

Στην πρόσκληση της Νομ. Αυτ. Λακωνίας για τη συμμετοχή μας στο 1ο  Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Τέχνης δεν ανταποκριθήκαμε θετικά γιατί έχουμε εδραιωμένη την πεποίθηση ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος δεν επιλύονται με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Στη διάρκεια του απελθόντος έτους ο Πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛ Κυριάκος Μιχαλακάκος έδωσε αρκετές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για επίκαιρα οικολογικά θέματα και συμμετείχε με εμπεριστατωμένο άρθρο του στο αφιέρωμα της εφημερίδας ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Ο Πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛ και το ζεύγος Ιωάννη και Αργυρώς Μιχελόγγονα εξακολουθούν να παρουσιάζουν την εξαίρετη οικολογική εκπομπή τους στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Με ιδιαίτερη χαρά, τα δύο τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε πως έχει σταματήσει η ροή προς περίθαλψη των τραυματισμένων άγριων πουλιών. Είναι κάτι που καταγράφεται στα θετικά αποτελέσματα της δράσης του Συλλόγου μας

               αρχή σελίδας

 
 
 
 
Αρχική