Αεροψεκασμοί

 

          

           Από τη στιγμή που ιδρύθηκε ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. έθεσε, μεταξύ άλλων, ως θέμα προτεραιότητας της δράσης του, τον αγώνα για  την κατάργηση της επικίνδυνης, για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον, μεθόδου δακοκτονίας με αεροψεκασμούς.  

           Με συνεχείς ανακοινώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και με προσωπικές παραστάσεις του Δ.Σ. στις τοπικές αρχές, συνέβαλε τα μέγιστα στην ενίσχυση της πανελλαδικής προσπάθειας των οικολογικών οργανώσεων για την απαγόρευση των αεροψεκασμών.

           Η δικαίωση ήρθε το 1991 όταν, με απόφαση της Ε.Ε. υποχρεώθηκε και η χώρα μας να  τους εγκαταλείψει και να εφαρμόσει τους δολωματικούς ψεκασμούς από το έδαφος .

           Ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. θεωρεί πως και η λύση αυτή αποτελεί ημίμετρο και παρόλο που μετριάζει τους κινδύνους, σε σχέση με τους αεροψεκασμούς, εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία γιατί τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τοξικά κι έχουν υπολειμματική δράση.

           Το πρόβλημα αυτό, όμως, εντάσσεται στα πλαίσια ενός άλλου μεγάλου αγώνα κατά της χρήσης τοξικών ουσιών και χημικών λιπασμάτων στη γεωργική παραγωγή.

           Ο Σύνδεσμος  μας έχει ταχθεί, απολύτως, κατά της χρησιμοποίησης γεωργικών δηλητηρίων τα οποία κατ’ ευφημισμόν ονομάζονται φυτοφάρμακα και για το λόγο αυτό εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 1990 ενημερωτικό έντυπο με τίτλο: «Γεωργικά δηλητήρια - Εξολοθρευτές της ζωής», το οποίο διανεμήθηκε δωρεάν σε σχολεία, γεωργικούς συνεταιρισμούς  και αγροτικούς συλλόγους, σε κρατικές υπηρεσίες και τοπικές αρχές.

           Έκτοτε δεν έχει σταματήσει σε όλους τους τόνους να ενημερώνει τους Λάκωνες αγρότες και πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των χημικών παρασιτοκτόνων ως προς τη δημόσια υγεία και το Περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον σκοπό αυτό έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα και καταγγελίες στα τοπικά αλλά και σε κάποια πανελλήνιας εμβέλειας, μέσα ενημέρωσης.

           Επίσης μέλη του Συνδέσμου  έχουν προσκληθεί και έχουν μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις για το θέμα αυτό. Μερικές από αυτές τις εκδηλώσεις ήταν:

           Το 1994 σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς, μίλησε ο Μιχαλακάκος Κυριάκος για τους κινδύνους από τα φυτοφάρμακα και πρότεινε την Βιολογική  γεωργία σαν εναλλακτική λύση.

           Το 1997 (17-5-1997) συνδιοργανώθηκε, με τον πολιτιστικό σύλλογο «ΡΙΖΕΣ» της Μονεμβασίας, ημερίδα, με το ίδιο θέμα με ομιλητές  τα μέλη Κυριάκο Μιχαλακάκο,  Ιωάννη Μιχελόγγονα και Σπύρο Βαβαρούτσο.

           Στις 25-6-1999 επίσης στην Γλυκόβρυση Λακωνίας μετά από πρόσκληση του γυμνασιακού παραστήματος και του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων  Γλυκόβρυσης, τα μέλη Μιχαλακάκος και Μιχελόγγονας μίλησαν για τις παρενέργειες των φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον και στην υγεία.

Αρχική