Ιστορικό του συλλόγου

 

              Πριν από λίγα  χρόνια η φράση «προστασία του περιβάλλοντος» δεν έλεγε και πολλά πράγματα στον κόσμο. Σήμερα το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκεται σε κάθε εφημερίδα, έχουν γραφτεί πολλά βιβλία πάνω στο θέμα κι έχουν ιδρυθεί πολλές ομάδες πίεσης που προσπαθούν να κάνουν γνωστή την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος στο πλατύ κοινό, έχοντας την επίγνωση πως η προστασία δεν αφορά την άγρια ζωή,  μόνο και μόνο, επειδή σπανίζει, επειδή είναι όμορφη ή επειδή μας κληροδοτήθηκε, αλλά πάνω απ’ όλα, επειδή αν απειλούνται ορισμένα άλλα συστήματα, απειλείται και ο άνθρωπος.

            Ήταν άνοιξη του 1989 όταν μια παρέα προβληματισμένων κι ευαισθητοποιημένων Σπαρτιατών συνειδητοποίησε την ανάγκη να οργανωθεί «μια αντεπίθεση στη γενική επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον της φύσης - τροφού σε όλον τον κόσμο και περισσότερο στον τόπο μας από παντού αλλού.» Έτσι  αποφασίστηκε η ίδρυση του ΠΡΩΤΟΥ οικολογικού- φιλοπεριβαλλοντικού  σωματείου στη Λακωνία με την επωνυμία             ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.

           Ο Σύλλογος αναγνωρίστηκε επίσημα με την υπ’αριθμ.106/1989 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης και με αύξοντα αριθμό καταχώρησης 425/5-9-1989.

           Ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ., ως ο αρχαιότερος συλλογικός οικολογικός φορέας της Λακωνίας, μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως ιστορικός, αφού απετέλεσε το φυτώριο για κάθε μετέπειτα φιλοπεριβαλλοντική κίνηση στο νομό μας . Υπήρξε, ακόμα, το έναυσμα για την  οικολογική-περιβαλλοντική αφύπνιση της λακωνικής κοινωνίας και οδήγησε αρκετούς άλλους συλλόγους να υιοθετήσουν φιλοπεριβαλλοντικούς προσανατολισμούς και να προβούν σε ανάλογες εκδηλώσεις.

           Ο Σύνδεσμος έμεινε, εξαρχής, μακριά από τα πολιτικά παιχνίδια κι από το διαλυτικό φαινόμενο της κομματικοποίησης, που μαστίζει κάθε συλλογική έκφραση στη ζωή της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια, αποφεύγοντας κάθε είδους κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις κι έχοντας ως γνώμονα την απόφαση των ιδρυτικών μελών του να αγωνισθούν με κάθε τρόπο ΜΟΝΟ για την σωτηρία και προστασία του περιβάλλοντος,  επιδιώκοντας να εκπροσωπήσουν και να εκφράσουν, κατά  τον ποιητή, «τη φωνή του δέντρου που καίγεται, του ζώου που εξαφανίζεται, της θάλασσας που μολύνεται, του φωτός που πάνω από την πόλη μας παύει να είναι φως.»

           Δραστηριοποιήθηκε με δυναμικό τρόπο, χωρίς ανώφελες τυμπανοκρουσίες ,με επίκαιρες κι εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις, προβάλλοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις κι απόψεις για κάθε ζήτημα, δίχως να καταφεύγει σε εμπαθείς ακρότητες ή αντιδραστικές στάσεις.

           Στη διάρκεια της δεκάχρονης πορείας του ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ., κάποια από τα ιδρυτικά μέλη του, απενεργοποιήθηκαν ή απεχώρησαν, για διάφορους λόγους, αλλά ο βασικός πυρήνας των ιδρυτών του παρέμεινε αρραγής και στη συνέχεια ενισχύθηκε από νέα αξιόλογα μέλη, ώστε ο Σύλλογος να έχει συνεχή, σταθερή και υψηλού επιπέδου παρουσία στην προσπάθεια για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Λακωνίας.

           Το έτος 1995 η Γενική Συνέλευση των μελών του αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να αποκτήσει πιο εύρυθμη κι ευέλικτη λειτουργία για την προώθηση των σκοπών του.

           Ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ., αποτιμώντας τη δεκάχρονη δράση του, διαπιστώνει πως, χάρις στην ίδρυσή του, στάθηκε δυνατό να ακουστεί στην περιοχή μας ο καινοτόμος και ρηξικέλευθος οικολογικός λόγος, συμβάλλοντας  έτσι στην προστασία της λακωνικής φύσης.

           Η φωνή του στην αρχή μπορεί να θεωρήθηκε, από κάποιους, ως ουτοπική και οι προτάσεις του ως ανέφικτες, όμως προτού να συμπληρωθεί η  πρώτη δεκαετία της παρουσίας του, είχε δικαιωθεί απολύτως από τις  επακολουθήσασες εξελίξεις.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ        

           Το Δ.Σ. του ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ., από τη στιγμή της ιδρύσεώς του φρόντισε να επισκεφθεί τους τοπικούς μας άρχοντες και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να θέσει υπόψη τους τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Λακωνίας και να υποβάλει τις προτάσεις του για την αντιμετώπισή τους.

           Σε τοπικό επίπεδο ανέπτυξε στενές σχέσεις και συνεργάστηκε σε ζητήματα προστασίας ορεινών οικοσυστημάτων  με τον ΕΟΣ Σπάρτης και την Υπαίθριο Ζωή.

           Συμμετείχε σε τοπικά συνέδρια που είχαν σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα και στην 51η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση που έγινε στη Σπάρτη τον Ιούλιο του 1991.

           Συνεργάστηκε με το Σύλλογο Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδος, την Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας, την GREENPEACE, το Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος κ.α..

           Έλαβε μέρος στο 7ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων με το οποίο διατηρεί χαλαρή σχέση αμφίδρομης πληροφόρησης.

           Ανακοινώσεις του Συλλόγου και άρθρα μελών του έχουν δημοσιευτεί  στις τοπικές εφημερίδες και στα περιοδικά ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ και ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.

           Ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. φιλειρηνικός και αντιπολεμικός, φύση και θέση, έλαβε μέρος στην αντιπολεμική εκδήλωση φορέων της Σπάρτης για τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου (6/2/1991), συμπαραστάθηκε στις εκδηλώσεις κατά της επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία  (1999) και κατήγγειλε τις οικολογικές επιπτώσεις των βομβαρδισμών.

           Ο Σύνδεσμος συμπαρίσταται σε κάθε δίκαιο αίτημα οποιουδήποτε  ατόμου ή φορέα, εφόσον αυτό δεν αντίκειται στο καταστατικό του και αφορά θέματα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος, χωρίς να έχει σχέση με επαγγελματική, κομματική ή προσωπική ιδιοτελή προβολή.

           Με τα έντυπα και ηλεκτρονικά τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Σύνδεσμος έχει μια συνεχή σχέση γεμάτη από δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις θεμάτων οικολογικού ενδιαφέροντος. Ήδη σε δύο τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς μέλη του Συλλόγου  κάνουν τακτικές οικολογικές εκπομπές. Μέσα από τα μέσα ενημέρωσης ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. καταγγέλλει περιβαλλοντικές παραβάσεις, προτείνει λύσεις, ενημερώνει το κοινό για ποικίλα θέματα (φυτοφάρμακα, βιοκαλλιέργειες, διαχείριση απορριμμάτων, προστασία άγριας ζωής, καταναλωτική συμπεριφορά κ.λ.π.) και γενικά προωθεί με τον δικό του τρόπο την υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος. 

           Στη διάρκεια της πολύχρονης λειτουργίας του επιδιώχθηκε η πραγματοποίηση  ετησίως μιας, τουλάχιστον, Γενικής Συνελεύσεως των μελών του Συλλόγου, ενώ έγιναν αρκετές κι επιτυχημένες συνεστιάσεις με σκοπό την αλληλογνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών και φίλων του.

 

 

Αρχική        
         
         
         
         
         
 
Υπεύθυνος Δημιουργίας και συντήρησης ιστότοπου: Περγαντής Νικόλαος